ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ : ΜΙΚΡΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ..

Τα μικροπλαστικά είναι μικρά ή μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού υλικού που είναι διάσπαρτα, δυστυχώς, πλέον στο περιβάλλον και προέρχονται από διάφορες πηγές όπως από την διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών αντικειμένων, από σωματίδια ελαστικών κατά την φθορά τους, από μικροσφαιρίδια που υπάρχουν σε προϊόντα περιποίησης κ.α. Τα μικροπλαστικά αποτελούν σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία των οργανισμών και του περιβάλλοντος.

Η μείωση της έκθεσης  στα μικροπλαστικά μέσω της διατροφής μας ,μπορεί να γίνει με τις ακόλουθες πρακτικές:

Επιλογή φρέσκων τροφίμων. Προτιμήστε φρέσκα τρόφιμα αντί για επεξεργασμένα που πιθανόν να έχουν εκτεθεί σε πλαστική συσκευασία.

Αποφυγή πλαστικών συσκευασιών. Προσπαθήστε να μειώσετε τη χρήση τροφίμων και ποτών που έχουν συσκευαστεί σε πλαστικά δοχεία ή φιαλίδια., προτιμήστε αυτά σε ανακυκλώσιμα υλικά .

Προτίμηση βιολογικών τροφίμων: Τα βιολογικά τρόφιμα μπορεί να έχουν μικρότερα επίπεδα μικροπλαστικών σε σύγκριση με τα συμβατικά.

Μην βάζετε τρόφιμα με πλαστικές συσκευασίες στο φούρνο μικροκυμάτων. Ζεστάνετε τα τρόφιμα σε γυάλινο σκεύος και προτιμήστε καλύτερα τον κανονικό φούρνο

Μείωση της χρήσης πλαστικών ποτηριών, πιρουνιών ,μαχαιριών μιας χρήσης . Προσπαθήστε να μειώσετε τη χρήση πλαστικών προϊόντων όπως μιας χρήσης πλαστικά μαχαίρια και πιρούνια, ποτήρια κ.λπ. Αντί αυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα.

Επιλογή πιστοποιημένων προϊόντων. Επιλέξτε προϊόντα που είναι πιστοποιημένα ως μη περιέχοντα πλαστικά μικροσωματίδια.

Συμμόρφωση με οδηγίες ασφαλείας: Ακολουθήστε τις οδηγίες για την ασφαλή προετοιμασία και αποθήκευση των τροφίμων, προκειμένου να μειώσετε την έκθεση σας σε μικροπλαστικά από άλλες πηγές.


Σερέφογλου Στυλιανός

Τεχνολόγος Τροφίμων