ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ -ΚΟΥΡΚΟΥΜΗ…

Ο κουρκουμάς (Curcuma longa) είναι ένα είδος βοτάνου που ανήκει στην οικογένεια  Ginger, το οποίο καλλιεργείται ευρέως στη νότια και νοτιοδυτική τροπική περιοχή της Ασίας. Έχει σημαντική θέση στις κουζίνες του Ιράν, της Μαλεσίας, της Ινδίας, της Κίνας, της Πολυνησίας και της Ταϊλάνδης, χρησιμοποιείται συχνά ως μπαχαρικό και έχει επίδραση στη φύση, το χρώμα και τη γεύση των φαγητών. 

Ο κουρκουμάς είναι επίσης γνωστό ότι έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην Ινδία και την Κίνα για ιατρικές θεραπείες ασθενειών όπως δερματολογικές ασθένειες, λοιμώξεις, στρες και κατάθλιψη. Οι επιπτώσεις του στην υγεία επικεντρώνονται γενικά σε μια πορτοκαλοκίτρινη, λιπόφιλη πολυφαινολική ουσία που ονομάζεται «κουρκουμίνη», η οποία λαμβάνεται από τα ριζώματα του βοτάνου. Η κουρκουμίνη είναι πρόσφατα γνωστό ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές επιδράσεις και, χάρη σε αυτές τις επιδράσεις, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών που κυμαίνονται κυρίως από καρκίνο έως αυτοάνοσα, νευρολογικά, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη.
Η βέλτιστη απορρόφηση της κουρκουμίνης μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συνύπαρξης της κουρκούμης με μαύρο πιπέρι, το οποίο περιέχει μια δραστική ανοσοενισχυτική ουσία που ονομάζεται πιπερίνη. Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο συνδυασμός της κουρκουμίνης  με την πιπερίνη αυξάνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα της πρώτης.
Ποιες είναι οι αντενδείξεις; Ακολουθώντας τον κανόνα «μέτρον άριστον» έτσι και στην περίπτωση του κουρκουμά, η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να προκαλέσει αίσθηση πόνου ή καψίματος  στο στομάχι, καθώς και πεπτικές δυσλειτουργίες. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωσή του δεν είναι ιδανική για κάθε πρόβλημα. Γι` αυτό τον λόγο, συνιστάται η συμβουλή ενός ιατρού πριν χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα κουρκουμίνης. Υπάρχουν καταστάσεις που θα ήταν καλό να αποφεύγετε, μερικές από αυτές είναι :
  •   1. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού
  •   2. Σε άτομα που εμφανίζουν χολόλιθους ή απόφραξη των χολικών αγωγών καθώς μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων
  •   3. Σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για το έλκος στομάχου, αντιπηκτική αγωγή ή αντιδιαβητική αγωγή καθώς μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων α            αυτών και να αυξήσει αντίστοιχα την παραγωγή στομαχικού οξέος, τον κίνδυνο αιμορραγίας ή υπογλυκαιμίας.

Photo :https://pixabay.com/

Βιβλιογραφία/Πηγή :  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26528921
https://www.mednutrition.gr/

Σερέφογλου Στυλιανός

Τεχνολόγος Τροφίμων

Αποποίηση ευθύνης: Το κείμενο αυτό παρέχει πληροφορίες για υγεία και ευεξία, αλλά δεν αντικαθιστά την επαγγελματική ιατρική συμβουλή. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να εκληφθούν ως διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Πάντοτε συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με την υγεία σας.