ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12







Η βιταμίνη Β12
ονομάζεται επίσης κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη  πάρα πολύ σημαντική για το σώμα. Επηρεάζει και σωματικά και ψυχολογικά τον άνθρωπο. Είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος, συμμετέχει στην  παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων  του αίματος , συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπαρών και των πρωτεϊνών, συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας και στη λειτουργία του γενικού μεταβολισμού.
Μπορούμε εύκολα να καλύψουμε τις ανάγκες σε  αυτήν την βιταμίνη, αν λαμβάνουμε τις τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες από αυτήν. Αυτές περιλαμβάνουν κρέας, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ενδεικτικά πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Β12 είναι  οι ακόλουθες :
Αρνί, τόνος, σολομός, βοδινό, γιαούρτι, γαλοπούλα, γάλα, cottage cheese, χοιρινό, κοτόπουλο κ.α. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη B12, όπως ορισμένα δημητριακά, φυτικά ροφήματα, υποκατάστατα κρέατος κ.α. 
Ωστόσο, σε περίπτωση που αποφεύγουμε αυτές τις τροφές ή αν δεν μπορούμε να τις καταναλώσουμε, καλό θα είναι να προμηθευόμαστε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνη Β12, υπό την επίβλεψη ενός ειδικού. 
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι
ορισμένα φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα του στομάχου μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της βιταμίνης B12. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη B12 χρειάζεται ορισμένα οξέα στο στομάχι για να απορροφηθεί αποτελεσματικά από το πεπτικό σύστημα. Αν τα φάρμακα αυτά μειώσουν την παραγωγή ή τη λειτουργία αυτών των οξέων, μπορεί να επηρεαστεί  και η απορρόφηση της.

Σερέφογλου Στυλιανός
Τεχνολόγος Τροφίμων

Αποποίηση ευθύνης: Το κείμενο αυτό παρέχει πληροφορίες για υγεία και ευεξία, αλλά δεν αντικαθιστά την επαγγελματική ιατρική συμβουλή. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να εκληφθούν ως διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Πάντοτε συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με την υγεία σας.