ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΡΥΔΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΦΕΣ..

Το αλεύρι καρύδας παράγεται από αποξηραμένη και τριμμένη σάρκα καρύδας, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.
Συγκεκριμένα η διαδικασία παραγωγής του,  αποτελείται από τα ακόλουθα στάδια :
1.Συγκομιδή των καρύδων: Οι καρύδες συλλέγονται από τα φοινικόδεντρα. Ο χρόνος της συγκομιδής εξαρτάται από το είδος της καρύδας και το προορισμό του προϊόντος.2. Αφαίρεση του εξωτερικού φλοιού : Ο εξωτερικός φλοιός από τις καρύδες αφαιρείται πριν την επεξεργασία για την παραγωγή του αλευριού καρύδας.3. Άνοιγμα των καρυδιών και εξαγωγή της σάρκας: Μετά την αφαίρεση του εξωτερικού φλοιού , οι καρύδες ανοίγονται για να αποκαλυφθεί και να εξαχθεί η σάρκα τους. 4. Αποξήρανση της σάρκας: Η σάρκα των καρυδιών αποξηραίνεται συνήθως είτε φυσικά με την ηλιακή ακτινοβολία, είτε με τη χρήση ειδικών συσκευών. 5. Τριβή ή άλεση της αποξηραμένης σάρκας: Η αποξηραμένη σάρκα των καρυδιών τρίβεται ή αλέθεται προκειμένου να παραχθεί το τελικό αλεύρι καρύδας.
Το αλεύρι καρύδας δεν έχει άμυλο και επειδή είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, απορροφά περισσότερη υγρασία από άλλα αλεύρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο συμπαγή μείγματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, καθώς και σε επικαλύψεις ή πανάρισμα.
Συνιστάται να περιορίζετε τη χρήση αυτού του τύπου αλευριού στο περίπου 
25% του συνολικού αλευριού μιας συνταγής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί 100% αλεύρι καρύδας ,όμως, για την παρασκευή μπισκότων ή σε τηγανίτες. Το αλεύρι καρύδας έχει πιο ήπιο άρωμα και γεύση καρύδας από τη σάρκα καρύδας. Δεν προσφέρει έντονη γεύση όπως το υγρό “γάλα” και το έλαιο της καρύδας.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι όλα τα αλεύρια καρύδας ίδια. Μερικοί τύποι μπορεί να περιέχουν περισσότερα λιπαρά από άλλους. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά εξαρτάται από το ποσοστό που έχει αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και από την ποικιλία της καρύδας που χρησιμοποιείται. Επομένως, κάθε ποικιλία αλεύρου καρύδας χρησιμοποιείται διαφορετικά και η καθεμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια συγκεκριμένη συνταγή. Μεταξύ όλων των ποικιλιών, το απολιπασμένο αλεύρι καρύδας θεωρείται αλεύρι καρύδας υψηλής ποιότητας .

Αποθήκευση :

Πριν ανοίξετε τη συσκευασία του, αποθηκεύστε το σε ένα δροσερό .ξηρό και  σκοτεινό μέρος. Όταν το ανοίξετε, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο ή να το καταψύξετε σε ένα δοχείο που σφραγίζει καλά.

 


Photo byTamas Pap on Unsplash    – Link

Σερέφογλου Στυλιανός

Τεχνολόγος Τροφίμων

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να εκληφθούν ως διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη.