ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΙΚH ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Ή ΨΗΜΕΝΟΙ ;

Μια συνοπτική ανάλυση αποκαλύπτει ότι και τα δύο έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Οι ακατέργαστοι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, αλλά υπάρχει η πιθανότητα περιεκτικότητας σε επιβλαβή μικροοργανισμούς. Ωστόσο, ακόμη και αν αυτό συμβαίνει, η πιθανότητα ασθένειας είναι ελάχιστη. Από την άλλη, οι ψημένοι καρποί μπορεί να περιέχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Κάποια υγιή λίπη μπορεί να καταστραφούν, και το ακρυλαμίδιο μπορεί να δημιουργηθεί, αν και όχι σε βλαβερές ποσότητες..
Η θερμοκρασία και ο χρόνος ψησίματος είναι καθοριστικοί παράγοντες. Σε χαμηλή έως μέση θερμοκρασία (περίπου 140 °C για 15 λεπτά), διατηρείται η αξία των βιταμινών και η ακεραιότητα των λιπαρών, ενώ το ακρυλαμίδιο διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Για τους λάτρεις των καβουρδισμένων ξηρών καρπών, προσοχή στα προϊόντα των καταστημάτων που μπορεί να περιέχουν αλάτι ή ζάχαρη… Η ιδανική επιλογή, αν προτιμάτε τους ψημένους καρπούς, είναι να τους αγοράζετε ωμούς και να τους ψήνετε μόνοι σας, ειδικά στο φούρνο, για καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας. Επιπλέον, το ψήσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες (120-140 °C) παρέχει την πιο εντυπωσιακή γεύση και υφή.
Οι ψημένοι ξηροί καρποί δίνουν μια υπέροχη «καπνιστή» νότα και πλουσιότερη γεύση από τους άψητους. Συνεπώς, σε πολλές συνταγές για κέικ, γλυκά, τούρτες, αλλά και σαλάτες, οι σεφ συνιστούν να τους χρησιμοποιήσετε ψημένους..

Τόσο οι ωμοί όσο και οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί είναι υγιεινοί, εφόσον ψήνονται σε χαμηλή έως μέση θερμοκρασία, περίπου 140 °C για 15 λεπτά. Συνολικά, και οι δύο παραλλαγές προσφέρουν παρόμοιες ποσότητες θρεπτικών ουσιών, και η τελική πρόταση  είναι απλή: συμπεριλάβετε τους ωμούς ή τους καβουρδισμένους καρπούς στη διατροφή σας για βέλτιστη υγεία.

 Αποποίηση ευθύνης: Το κείμενο αυτό παρέχει πληροφορίες για υγεία και ευεξία, αλλά δεν αντικαθιστά την επαγγελματική ιατρική συμβουλή. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να εκληφθούν ως διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Πάντοτε συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με την υγεία σας.

Photo: https://pixabay.com/

Σερέφογλου Στυλιανός

Τεχνολόγος Τροφίμων