ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ ,ΤΟ ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ..

   
 Ο χειμώνας, τα σκαμπανεβάσματα του καιρού, οι πανδημίες και η κλιματική αλλαγή έχουν έρθει για να μείνουν και δυστυχώς είναι εχθρός για την υγεία μας- γρίπη, ιοί, κρυολόγημα που μας ταλαιπωρούν αυτό τον καιρό.
Το πιο δημοφιλές ρόφημα για αυτές τις περιπτώσεις είναι το τσάι που βοήθα στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων όπως πονόλαιμος, βήχας, ρίγη, συνάχι .
Οι πιο διαδεδομένες κατηγορίες τσαγιού παγκόσμιος αλλά και στην χωρά μας είναι το Πράσινο τσάι, το Μαύρο τσάι κ.α. που μας έρχονται από την Ασία.  
Τι μας δίνει όμως η Eλληνική ύπαιθρο σαν σύμμαχο για την υγεία μας; Yπάρχει ελληνικό τσάι;
Ο Σιδερίτης, το πατροπαράδοτο ελληνικό τσάι του βουνού, ένα από τα καλύτερα βότανα που διαθέτουν τα βουνά της πατρίδας μας. Γνωστό από την αρχαιότητα καθώς  θεωρούνταν φάρμακο κατά των πληγωμένων από σιδερένια όπλα, κατά τη διάρκεια των μαχών και εξού το όνομα <<σιδερίτης >>. Ο Ιπποκράτης, ο Θεόφραστος  και ο Διοσκουρίδης  τόνισαν τα οφέλη αυτού του βοτάνου για το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα και όχι μόνο.

  • Το τσάι του βουνού είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και λόγο τον πλούσιων συστατικών του
  • Αποτελεί ιδανικό για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, βήχα, ρινικής συμφόρησης , μειώνει τον πυρετό και περιορίζει τις φλεγμονές.
  • Αποτελεί εξαιρετικό μαλακτικό για το στομάχι και ανακουφίζει από δυσπεψίες και άλλες στομαχικές διαταραχές.
  • Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των αναπνευστικών προβλημάτων.
  • Έρευνες δείχνουν πως με καθημερινή χρήση  καθυστερεί την ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης.
  • Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος.
  • Έχει χαλαρωτική και αγχολυτική δράση και μειώνει πιθανότητα εμφάνισης της κατάθλιψης.
  • Είναι τονωτικό και διουρητικό και βοηθά σε περιπτώσεις νεφρολιθίασης.
  • Συνεισφέρει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Βοηθά στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ.
  • Βοηθά στην αναιμία διότι περιέχει σίδηρο .
  • Έχει αντιοξειδωτική δράση.
 Το συγκεκριμένο τσάι δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη κάτι που το κάνει ξεχωριστό και μοναδικό, γι’ αυτό και δεν έχει διεγερτική δράση, μπορεί να βοηθήσει σε άτομα που πάσχουν από αϋπνία.
 Ο Σιδερίτης φύεται στις κορυφές των βουνών ανάμεσα στα βράχια σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων. Ανθίζει το καλοκαίρι και η περισυλλογή του γίνεται περίπου τον Ιούνιο όπου ξηραίνεται για να χρησιμοποιηθεί όλο το χρόνο. Το αναγνωρίζουμε από τα χνουδωτά φύλλα, τα κίτρινα άνθη και συνολικά το φυτό φτάνει τα 30-50 εκατοστά ύψος.
Το δημοφιλές βότανο παραδοσιακά το συνέλεγαν άγριο από τα βουνά, λόγο της ανεξέλικτης συλλογής απειλείτε με εξαφάνιση. Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται η συστηματική καλλιέργεια του. Μπορούμε να το βρούμε σε καφετέριες, σουπερ μάρκετ είτε σε e shop Βίο σε εξαιρετική ποιότητα αρκεί να το προτιμάμε και να τον σεβόμαστε.  
Προτείνουμε ζεστό τσάι ή κρύο.
Συνδυάζεται περίφημα με ελληνικό μελί, ξυλαράκι κανέλας, γαρίφαλο, λεμονί.

Αποποίηση ευθύνης: Το κείμενο αυτό παρέχει πληροφορίες για υγεία και ευεξία, αλλά δεν αντικαθιστά την επαγγελματική ιατρική συμβουλή. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να εκληφθούν ως διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Πάντοτε συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με την υγεία σας.


Ηλίας Σμαράγδης
ΠεριβαλλοντολόγοςMSc