GLUTEN FREE FOODS

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ;

Η υιοθέτηση μιας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης μπορεί να αποτελεί πρόκληση στην πράξη, καθώς πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά περιέχουν αυτήν την πρωτεΐνη. 

 Για να είστε 100% σίγουροι ότι το προϊόν δεν περιέχει γλουτένη, πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες στα προϊόντα που αγοράζετε. Αναζητήστε στη συσκευασία την ειδική σήμανση “χωρίς γλουτένη” ή “gluten free”, η οποία πρέπει να ακολουθείται ή να περιλαμβάνει το εγκεκριμένο σήμα πιστοποίησης .
 Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η ένδειξη “χωρίς γλουτένη” (gluten free)  χρησιμοποιείται μόνον όταν τα τρόφιμα, όπως διατίθενται στον τελικό καταναλωτή, δεν περιέχουν περισσότερο από 20 mg/kg γλουτένη, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό (Ε.Ε.) 828/2014.

 Επιπλέον, πρέπει να ελέγχετε τη λίστα των συστατικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λέξη “γλουτένη” ή “σιτάρι” μπορεί να μην αναγράφεται, αλλά να εμφανίζονται άλλες λέξεις που υποδηλώνουν την παρουσία γλουτένης, όπως: 

– Πρωτεΐνες σιταριού 

– Υδρολυμένη πρωτεΐνη σιταριού 

– Άμυλο σίτου / υδρολυμένο άμυλο σιταριού 

Σιτάλευρο 

– Βύνη (από κριθάρι) 

– Εκχύλισμα σίτου κ.α. 

 Η ανάγνωση της ετικέτας του προϊόντος πρέπει να γίνεται πάντα πριν την αγορά ,καθώς τα συστατικά του προϊόντος μπορεί να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή χωρίς προειδοποίηση. 

 Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν υπάρχει ενδεχόμενο επιμόλυνσης των τροφίμων με γλουτένη, δηλαδή την επαφή τροφίμων χωρίς γλουτένη με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.  

 Συμβουλές για την αποφυγή επιμόλυνσης  : 

– Να αποθηκεύετε πάντα τα τρόφιμα ξεχωριστά  με και χωρίς γλουτένη 

– Τα γεύματα χωρίς γλουτένη θα πρέπει πάντα να προετοιμάζονται ξεχωριστά. Αν δεν υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι προετοιμασίας, αρχίστε με την προετοιμασία του γεύματος χωρίς γλουτένη. 

– Πλύνετε τα χέρια σας πριν χρησιμοποιήσετε τρόφιμα χωρίς γλουτένη, ιδιαίτερα αφού προετοιμάσετε άλλα τρόφιμα. 

– Διατηρήστε προσεκτική καθαριότητα στους χώρους (πάγκους, ντουλάπια, ράφια κλπ.) και τα μαγειρικά σκεύη ή χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη για την προετοιμασία γευμάτων χωρίς γλουτένη. 

– Καθαρίστε πολύ καλά τις ηλεκτρικές συσκευές (τοστιέρα, φρυγανιέρα, φούρνος κλπ.) πριν και μετά την χρήση τους ή χρησιμοποιήστε διαφορετικές συσκευές. 

– Ενημερώστε τους χώρους-καταστήματα εστίασης για τις διαιτητικές απαιτήσεις  σας, όταν επιλέγετε να γευματίσετε έξω. 

– Εάν δεν είστε σίγουροι για την παρουσία γλουτένης σε ένα τρόφιμο, μην το αγοράσετε ή ρωτήστε τον παρασκευαστή για τα συστατικά που περιέχει ή για την πιθανή ύπαρξη ίχνους γλουτένης από μη σκόπιμη επιμόλυνση.

Photo : https://pixabay.com/el/

Σερέφογλου Στυλιανός
Τεχνολόγος Τροφίμων