FOOD TIPS
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ -ΕΠΙΛΟΓΗ-ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής σας. Θα πρέπει όμως να τους προμηθεύεστε από ένα εξειδικευμένο κατάστημα που ακολουθεί τους κανόνες σωστής συντήρησης, διατηρώντας έτσι τη φρεσκάδα και, συνεπώς, την ποιότητά τους.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας καθοδηγήσουν προς την καλύτερη επιλογή.
Επιλέγουμε μη ξεφλουδισμένους ξηρούς καρπούς.
Το κέλυφος προστατεύει τους ξηρούς καρπούς από το φως, την υγρασία και άλλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η σκόνη. Ενώ τα φιστίκια Αιγίνης πρέπει να είναι κολλημένα στο κέλυφός τους, οι υπόλοιποι ξηροί καρποί θα πρέπει να τους “ακούτε” όταν τους κουνάτε.
Αποφεύγουμε ξηρούς καρπούς με ρωγμές και σκασίματα
Οι ρωγμές και τα σκασίματα αποτελούν σημάδια που υποδεικνύουν ότι θα έπρεπε να αποφεύγετε συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς.
Προτιμήστε ελληνικούς ξηρούς καρπούς για την πλούσια γεύση που προσφέρουν, καθώς δεν συγκρίνεται με εκείνους που προέρχονται από το εξωτερικό.
Σε περίπτωση που επιλέγετε ξηρούς καρπούς εισαγωγής, προτιμήστε συσκευασμένα προϊόντα, εκτός αν εμπιστεύεστε πλήρως το κατάστημα από το οποίο τους αγοράζετε.
Τέλος, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε για την ποιότητα των ξηρών καρπών παρά να τους δοκιμάσετε..!
Αποθηκεύστε σωστά..
Εάν σκοπεύετε να τους καταναλώσετε σε λίγες εβδομάδες, μπορείτε να τους αποθηκεύσετε στο ντουλάπι σας σε θερμοκρασία δωματίου. Πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος, είναι προτιμότερο να τους διατηρήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
Για να επιτύχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ξηρών καρπών, είναι σημαντικό να περιορίσετε την έκθεσή τους σε φως, θερμότητα, υγρασία και οξυγόνο. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί εύκολα απορροφούν έντονες μυρωδιές από άλλες τροφές, όπως τα κρεμμύδια, ενώ είναι επίσης ευάλωτοι στην υγρασία.
Η υγρασία μπορεί να προκαλέσει μούχλα και να επηρεάσει αρνητικά και επικίνδυνα την ποιότητά τους.
Σχετικά με τα σημάδια που δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί είναι μπαγιάτικοι, οι ξηροί καρποί που έχουν μπαγιάτικο “χαρακτήρα” θα εκδηλώνουν πικρή γεύση και θα χάνουν το χαρακτηριστικό άρωμά τους. Ενδεχομένως, μπορεί να αναπτύσσουν οσμή μούχλας ή ξινίλας.
Εάν αντιληφθείτε οποιαδήποτε άσχημη μυρωδιά, αυτό είναι σαφές σημάδι ότι έχουν πάρει και μπαγιάτικη γεύση, και πρέπει απαραίτητα να τους απορρίψετε.
Photo : https://pixabay.com/el
Σερέφογλου Στυλιανός
Τεχνολόγος Τροφίμων