ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΒΡΑΣΙΜΟ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ VS ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ;

Και το μαγείρεμα στον ατμό και ο βρασμός είναι δύο υγιεινές μέθοδοι μαγειρέματος που διατηρούν τις θρεπτικές τιμές των λαχανικών και ελαχιστοποιούν την απώλεια θρεπτικών ουσιών που μπορεί να προκαλέσει η υψηλή θερμοκρασία ή η μακρά διαδικασία μαγειρέματος.
Το μαγείρεμα στον ατμό λειτουργεί παρέχοντας ένα περιβάλλον ατμού στα τρόφιμα, ενώ ο βρασμός περιλαμβάνει τον βρασμό των τροφίμων σε νερό. Και οι δύο μέθοδοι διατηρούν τη φρεσκάδα και τη γεύση των λαχανικών, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές στη γεύση και την υφή λόγω του τρόπου μαγειρέματος. Η επιλογή μεταξύ ατμού και βρασμού εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας σχετικά με τη γεύση και την υφή, καθώς και από τα είδη – σκεύη  μαγειρέματος που έχετε στη διάθεσή σας. Και οι δύο μέθοδοι είναι υγιεινές επιλογές, και η επιλογή μεταξύ τους εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και την ευκολία χρήσης.

Συνοπτικά:

Στον ατμό τα λαχανικά γίνονται πιο τραγανά. Επειδή κατά την διαδικασία  χρησιμοποιείται λιγότερο ή καθόλου λάδι, μας παρέχουν λιγότερες θερμίδες. Διατηρούν τις βιταμίνες και το κάλιο.

Βρασμός:

Δεδομένου του ότι χρησιμοποιείται συνήθως περισσότερο λάδι με τη διαδικασία αυτή, το προϊόν θα έχει περισσότερες θερμίδες. Επίσης θα έχει λιγότερες βιταμίνες λόγω της απώλειας των υδατοδιαλυτών βιταμινών και μείωση της περιεκτικότητας του σε κάλιο.

Photo : https://pixabay.com/

Σερέφογλου Στυλιανός
Τεχνολόγος τροφίμων

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να εκληφθούν ως διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη.