ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αποθήκευση Ελαιολάδου

Πετρελαίου, Ελαιόλαδο, Γυάλινη Φιάλη, Μάγειρας, Î“Ï…Î±Î»Î¯Η γιαγιά μου έλεγε  «το κρασί να `ναι παλιό μα το λάδι φετινό». Το ποιοτικό ελαιόλαδο σε άριστες συνθήκες έχει χρόνο ζωής 12-18 μήνες. Μπορεί να καταναλωθεί μετά τη λήξη του, αλλά πολύ πιθανόν η γεύση του να έχει αλλοιωθεί λόγω διαφόρων παραγόντων όπως οξείδωση από το φως, το οξυγόνο ή λόγω της παραμονής του σε υψηλές θερμοκρασίες . Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης ; Όχι σίγουρα ο χώρος κάτω από το νεροχύτη!

Τα παλιά τα χρόνια το ελαιόλαδο φυλαγόταν σε μεγάλα πήλινα πιθάρια στις αποθήκες των σπιτιών(κατώγια). Στα κατώγια οι οικογένειες αποθήκευαν τη σοδειά από διάφορα τρόφιμα για να έχουν απόθεμα όλο το χρόνο όπως το λάδι το κρασί και τον τραχανά. Τα κατώγια ήταν συνήθως στο υπόγειο του σπιτιού χωρίς φως όπως είναι λογικό και χωρίς πολύ υγρασία. Η νοικοκυρά του σπιτιού ανέβαζε μόνο μικρή ποσότητα καθημερινά ώστε
να μην αλλοιωθεί  η υπόλοιπη σοδειά.


Πιθάρια, Δοχεία, Κεραμικά, Παραδοσιακές


Το ελαιόλαδο σήμερα, δεδομένου του ότι τα περισσότερα  νοικοκυριά δεν διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους,  θα πρέπει να αποθηκεύεται σε κάποιο σκοτεινό και δροσερό χώρο (10-18 C) με όσο το δυνατόν ελάχιστη υγρασία.


Σερέφογλου Στυλιανός

Τεχνολόγος Τροφίμων