ALL4 BIO

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ..

  Τα βιολογικά τρόφιμα, τα οποία προέρχονται από καλλιέργειες και εκτροφές με περιορισμό (υπό προϋποθέσεις χρήση) ή και καθόλου  χρήση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών, έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Πολλοί καταναλωτές τα επιλέγουν θεωρώντας ότι είναι πιο υγιεινά, φιλικά προς το περιβάλλον και με υψηλότερη διατροφική αξία σε σύγκριση με τα συμβατικά τρόφιμα. Παρότι η έρευνα συνεχίζεται, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα βιολογικά τρόφιμα προσφέρουν διατροφικά οφέλη, ενισχυμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών και μειωμένη έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες.

1. Διατροφική Σύσταση των Βιολογικών Τροφίμων

Μελέτες δείχνουν ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως πολυφαινόλες και βιταμίνη C. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις παίζουν ρόλο στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικό στρες, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Σύμφωνα με έρευνες, τα βιολογικά προϊόντα έχουν κατά μέσο όρο 20-40% υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα (Baranski et al., 2014).

 

2. Χαμηλότερη Έκθεση σε Παρασιτοκτόνα και Συνθετικά Χημικά

Η καλλιέργεια βιολογικών τροφίμων απαγορεύει γενικά τη χρήση συνθετικών χημικών, φυτοφαρμάκων και ορμονών ανάπτυξης, γεγονός που συνεπάγεται μειωμένη έκθεση των καταναλωτών σε επικίνδυνες ουσίες (Forman & Silverstein, 2012). Στη βιολογική γεωργία, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν φυσικές μεθόδους για την προστασία των καλλιεργειών, κάτι που έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση των φυσικών πόρων.

 

3. Καλύτερη Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα

Τα βιολογικά τρόφιμα ευνοούν τη βιωσιμότητα λόγω των πρακτικών που ακολουθούνται στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στη βιολογική καλλιέργεια, η χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων απαγορεύεται , ενώ δίνεται έμφαση στην καλλιέργεια εδάφους, την ανακύκλωση υλικών και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (Reganold & Wachter, 2016). Έτσι, η παραγωγή βιολογικών τροφίμων έχει θετικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα και μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

4. Η Διατροφική Αξία των Βιολογικών Κτηνοτροφικών Προϊόντων

Σε σύγκριση με τα συμβατικά κρέατα, τα βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία (Dangour et al., 2010). Επίσης, οι βιολογικές πρακτικές εκτροφής συνήθως περιλαμβάνουν βελτιωμένες συνθήκες ευζωίας για τα ζώα και χαμηλότερη χρήση αντιβιοτικών, που μειώνει τους κινδύνους ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων.

 

Συμπεράσματα

   Τα βιολογικά τρόφιμα είναι μια βιώσιμη επιλογή που προσφέρει διατροφικά οφέλη, ενώ μειώνει την έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες και ενισχύει τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Αν και η διαφορά στη διατροφική αξία μεταξύ βιολογικών και συμβατικών τροφίμων δεν είναι πάντα απόλυτη, τα βιολογικά προϊόντα συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα, τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.


Photo : Pixabay.com

Σερέφογλου Στυλιανός
Τεχνολόγος Τροφίμων



Βιβλιογραφία

Baranski, M., Srednicka-Tober, D., Volakakis, N., Seal, C., Sanderson, R., Stewart, G. B., … & Leifert, C. (2014). Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. British Journal of Nutrition, 112(5), 794-811.

Forman, J., & Silverstein, J. (2012). Organic foods: Health and environmental advantages and disadvantages. Pediatrics, 130(5), e1406-e1415.

Reganold, J. P., & Wachter, J. M. (2016). Organic agriculture in the twenty-first century. Nature Plants, 2, 15221.

Dangour, A. D., Dodhia, S. K., Hayter, A., Allen, E., Lock, K., & Uauy, R. (2010). Nutritional quality of organic foods: a systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition, 92(1), 203-210.