ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Γαστρονομία Λέσβου


Οι Οθωμανοί ονόμαζαν τη Λέσβο «περιβόλι της αυτοκρατορίας» και όχι άδικα μια και παρήγαγε τα πάντα. Ο Λούκουλος, ο περιώνυμος καλοφαγάς Ρωμαίος στρατηγός, έφτασε στο σημείο να φτιάξει ένα ιδιότυπο ιχθυοτροφείο στη Μυτιλήνη, για να μπορεί να παγιδεύει και να απολαμβάνει τα θαυμάσια θαλασσινά του νησιού- δεν είναι τυχαίο! Οι κάτοικοι της Λέσβου δημιούργησαν μια ξεχωριστή κουζίνα με ισορροπημένους συνδυασμούς γεύσεων και αρωμάτων ακόμα και στο καθημερινό απλό φαγητό.
Η Λεσβιακή γαστρονομία περιλαμβάνει πολλά και ιδιαίτερα φαγητά κατά περιοχή. Μερικά από αυτά που αξίζει να γευτείτε είναι :
Γαρίδες σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας, φέτα, πιπεριά και μπαχαρικά,
Χταπόδι στα κάρβουνα,
Μύδια σαγανάκι,
Κολοκυθάκια τηγανητά με τριμμένο τυρί,
Κολοκυθολούλουδα τηγανητά με γέμιση τυρί, αυγά, κρεμμύδι, πιπέρι και μυρωδικά,
Κολοκυθολούλουδα γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά,
Μελιτζάνες τηγανητές με αλεύρι σερβιρισμένα με τριμμένο τυρί,
Ντολμαδάκια με ρύζι, φρέσκο κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά,
Πιπεριές γεμιστές με τυρί ψημένες στο φούρνο,
Αντζούγες παστές με λαδόξυδο,
Σαρδέλες Καλλονής,
Γαύρος μαρινάτος,
Κολιός παστός με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίγανη και ξίδι,
Κουκιά ξερά με ρίγανη,
Λαδοτύρι σαγανάκι,
Συκωταριά με λαδορίγανη,
Μπιφτέκια σε λεμονόφυλλα,
Λακέρδα παστή με λάδι και λεμόνι