ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συντήρηση των τροφίμων


 Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή τρόφιμα. Πρέπει να τοποθετούνται στα συρτάρια των λαχανικών, όπου η θερμοκρασία τους φτάνει έως και 10ο C, γιατί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να καταστραφούν. Τα φρούτα πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο συρτάρι χωρίς συσκευασία (σακούλες), ενώ τα λαχανικά ανάλογα με το είδος : τα πράσινα φυλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κ.τ.λ) χρειάζονται υγρασία και κρύο. Για το λόγο αυτό πρέπει να τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες αεροστεγώς κλεισμένες για να διατηρούν την υγρασία τους, χωρίς όμως να πιέζονται ασφυκτικά, γιατί θα μαραθούν πιο γρήγορα. Τα λαχανικά με βολβούς, όπως τα καρότα, πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες με τρύπες, ώστε να «αναπνέουν». Λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να μείνουν 1-2 ημέρες ωμά σε σακούλα στο ψυγείο, προτιμήστε όμως τα πάνω ράφια και βάλτε κοντά τους ένα πιατάκι με μαγειρική σόδα για να απορροφάει τα αρώματα που εκπέμπουν, καθώς πρέπει να γνωρίζετε ότι και οι μυρωδιές μπορεί να επιμολύνουν τα άλλα τρόφιμα. Τέλος, ποτέ μην πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, παρά μόνο την στιγμή που πρόκειται να τα καταναλώσετε.



ΚΡΕΑΣ – ΨΑΡΙ – ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Τα προϊόντα αυτά είναι επίσης πολύ ευπαθή, αλλά και πολύ επικίνδυνα στο να επιμολύνουν άλλα τρόφιμα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να τοποθετούνται στο ράφι πάνω από τα συρτάρια των λαχανικών, που είναι το πιο κρύο σημείο του ψυγείου (2ο C). Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δεν κινδυνεύετε να τρέξουν ζωμοί από αυτά τα τρόφιμα σε άλλα. Το κοτόπουλο πρέπει να το βγάζετε από την αεροστεγή ζελατίνα του και να το βάζετε σε ένα μπολ. Αν έχει εντόσθια μην το διατηρήσετε στο ψυγείο περισσότερο από μία ημέρα. Σε διαφορετική περίπτωση ίσως διατηρηθεί μέχρι και 3 ημέρες. Το ίδιο ισχύει και για το κρέας. Αν αποθηκεύσετε κρέας στην κατάψυξη να γνωρίζετε πως το βοδινό αντέχει μέχρι και ένα χρόνο, το χοιρινό 4-6 μήνες και το αρνί ή κατσίκι 3-4 μήνες. Το ψάρι πάλι, μπορεί να επιμολύνει με την μυρωδιά του άλλα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά. Γι΄αυτόν τον λόγο μην βάζατε στο ίδιο ράφι ψάρι και βούτυρο. Μπορεί το τελευταίο να επιμολυνθεί από την οσμή του ψαριού, ακόμα και αν βρίσκεται στο κεσεδάκι του. Σημαντικό στο ψάρι είναι να αφαιρέσετε τα εντόσθια πριν το αποθηκεύσετε. Αν πάλι το είχατε στην κατάψυξη, η απόψυξη του πρέπει να γίνει μέσα στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου και όχι έξω από το ψυγείο κατ΄ευθείαν. Είναι πολύ ευαίσθητο και σίγουρα θα αλλοιωθεί.