ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σύκο: Tο φρούτο του Καλοκαιριού

   
  Το σύκο είναι το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα το οποίο όχι μόνο μας γλυκαίνει αλλά έχει και μεγάλη θρεπτική αξία.

Τα σύκα ωριμάζουν και συλλέγονται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ευδοκιμούν σε χώρες με εύκρατο κλίμα, όπως σε όλες τις περιοχές της μεσογειακής λεκάνης και στις ΗΠΑ.

  H θρεπτική τους αξία είχε αναγνωριστεί από τους αρχαίους Έλληνες, καθώς οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων κατανάλωναν πριν τα αγωνίσματα φρέσκα και ξηρά σύκα. Στην αρχαία Αθήνα η συκιά ήταν δέντρο ιερό μετά την ελιά και το σταφύλι, ενώ το δέντρο της συκιάς συνδεόταν με τη λατρεία του θεού Διονύσου και της θεάς Δήμητρας. Τα σύκα τα λεγόμενα “τραγήματα” ήταν πρώτα στις προτιμήσεις και φυσικά στην καλλιέργεια. Απαγορευόταν αυστηρά οι εξαγωγές από ιδιώτες και υπήρχε τιμωρία σε όποιον εξήγαγε παράνομα. Όσοι κατήγγελλαν τους παραβάτες εμπόρους ονομάστηκαν ”συκοφάντες”.

          Η γονιμοποίηση γίνεται από ένα μικροσκοπικό έντομο , τον Ψήνα, ο οποίος μεταφέρει την γύρη. Το έντομο αυτό επισκέπτεται τα σύκα της ήμερης συκιάς και τα γονιμοποιεί με σκοπό να γίνουν τα ώριμα σύκα πιο γλυκά κατά την άνοιξη.

          Σήμερα στην χωρά μας καλλιεργείται συστηματικά κυρίως στους νόμους  Μεσσηνίας, Λακωνίας, στην Εύβοια (Ταξιάρχες και Σύμη), στο Πήλιο στην Αττική (Βραυρώνα) και στα νησιά του Αιγαίου (Λέσβο).

          Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται διακρίνονται από το χρώμα που έχουν τα σύκα λευκό ή μαύρο, από την χρήση για νωπά η ξηρά  και από την παράγωγη ανά έτος μονόφορες ή πολύφορες.

          Οι κυριότερες λευκές είναι η Σμυρναϊκή, Κύμης, Καλαματιανή, Αργαλαστής, Βασιλική λευκή, Λιβανό, Φρακασάνα, Πρασινοσυκα Λέσβου, Πολίτικα κ.α.

          Οι κυριότερες έγχρωμες είναι  Μαρκοπούλου,  Βασιλικά Μαύρα, Βοτανικού, Mission κ.α. Οι κυριότερες ποικιλίες για νωπά και αποξηραμένα σύκα βρίσκουμε από τις ποικιλίες της Καλαμάτας, της Κύμης και της Σμυρναϊκής.
   Τα σύκα έχουν υψηλές ποσότητες φυσικών σακχάρων, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και διαλυτών φυτικών ινών, συμπεριλαμβανομένων των καλίου, ασβεστίου, ψευδάργυρου, μαγνησίου και σιδήρου, ενώ είναι παράλληλα μία πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως οι Α, Ε και Κ οι οποίες συμβάλλουν σε γενικότερη καλή υγεία και ευεξία, προστατεύοντας τον οργανισμό μας.

 

Διατροφική αξία σύκου ανά 100γρ

Ξηρό

Νωπό

Ενέργεια

217 kcal

 74  kcal

Σάκχαρα

55-60 gr

10 gr

Φυτικές ίνες

6,7 gr

2,5 gr

Θερμίδες

283

74

Πρωτεΐνες

0,8 gr

3,14gr

 

Τα οφέλη των σύκων στον οργανισμό μας:

  •  -Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση καθώς αποτελούν πλούσιες πληγές καλίου
  •  -Εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα διότι είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες
  •  -Έχουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους , τροφές πλούσιες σε ίνες περιορίζουν το αίσθημα της πείνας και τις λιγούρες.
  •  -Προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις ρίχνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
  • -Αποτελεί αλκαλική τροφή, γεγονός που βοηθά στην εξισορρόπηση του pH του σώματος.
  • -Αν το πολτοποιήσετε και το απλώσετε στο δέρμα, είναι εξαιρετικό για την ακμή
  • -Παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση
  • -Περιέχει ασβέστιο όπου προλαμβάνουν την οστεοπόρωση και βοηθούν στην ανάπτυξη της οστικής πυκνότητας.-
  • -Μειώνει την κούραση και βελτιώνει τη μνήμη 
  • -Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή
  • -Ανακουφίζουν τον πονόλαιμο λόγο της κολλώδης ουσία των σύκων.
  • – Μειώνει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα λόγο ύπαρξης χλωρογενικού οξέος.
  • -Η καθημερινή κατανάλωση σύκων είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία των αιμορροΐδων.

          Τα σύκα μπορείς να τα καταναλώσεις σε πολλές μορφές όπως:  φρέσκα, αποξηραμένα,  γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, πετιμέζι, παγωτό, ξύδι, τσίπουρο και ούζο. 

          Παρά τα οφέλη τους, αν το παρακάνετε με τα σύκα, υπάρχει πιθανότητα διάρροιας. Ακόμα το γαλακτώδες παχύρρευστο υγρό, εάν έρθει σε επαφή με το δέρμα πιθανόν να δημιουργήσει φαγούρα ακόμα και αλλεργία.

Προσοχή : Για οποιαδήποτε σχετική συμβουλή πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Ηλίας  Σμαράγδης

Μηχανικός Περιβάλλοντος  M.Sc