ALL4FISH

Πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα ψάρια..

Free stock photo of food, healthy, fishing, ocean
 Το πιο νόστιμο ψάρι είναι το φρέσκο και όχι το πιο ακριβό . Ξεκινώντας με αυτή την παραδοχή ας δούμε τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά ψαριών.

Α. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξετε στα ψάρια είναι το κεφάλι και τα μάτια. Τα φρέσκα ψάρια χαρακτηρίζονται από καθαρά, λαμπερά μάτια. Αν παρατηρήσετε αιματώματα, βαθούλωμα στο κέντρο και γκριζωπή κόρη τότε είναι πολύ πιθανό να είναι μπαγιάτικα.

Β. Το φρέσκο ψάρι, εάν το πιέσουμε με το δάχτυλό μας, ανακτά το σχήμα του μόλις το αφήσουμε. Αν  βουλιάζει είναι σίγουρα μπαγιάτικο!

Γ. Τα βράγχια στο φρέσκο ψάρι δείχνουν ροζ  χρώμα ενώ όσο περνούν οι μέρες το χρώμα τους σταδιακά γίνεται πιο κίτρινο ή καφετί.

Δ. Η  σάρκα του ψαριού χαρακτηρίζεται έντονη γυαλιστερή και όχι μουντή.

Ε. Εάν κρατήσουμε ένα φρέσκο ψάρι από το κεφάλι σε οριζόντια θέση θα είναι σταθερό και άκαμπτο. Εάν λυγίζει τότε είναι μπαγιάτικο. Ο έλεγχος αυτός γίνεται σε μικρά και μεσαίου μεγέθους ψάρια. Επίσης εάν κρατήσουμε στην παλάμη μας ένα φρέσκο ψάρι δεν θα μας αφήσει λέπια. Για να ξεκολλήσουν τα λέπια σε ένα φρέσκο ψάρι, με εξαίρεση τον γαύρο και την σαρδέλα, χρειάζεται αρκετή προσπάθεια..

Σερέφογλου Στυλιανός

Τεχνολόγος Τροφίμων