ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα αβγά ;


 Τα αβγά περιέχουν υψηλής αξίας πρωτεϊνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία συστατικά απαραίτητα για την υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

Πώς μπορούμε όμως να ελέγξουμε εάν τα αβγά που αγοράσαμε είναι φρέσκα ;

1.Εφόσον τα αβγά είναι συσκευασμένα πρέπει πρώτα από όλα να ελέγξουμε την ημερομηνία λήξης τους.

2.Σε περίπτωση που τα αβγά που έχουμε αγοράσει δεν είναι συσκευασμένα  και δεν έχουν ημερομηνία λήξης μπορούμε να ελέγξουμε την φρεσκότητά τους βυθίζοντας τα σε νερό.

Βυθίζοντας ένα αβγό σε νερό, αν αυτό είναι φρέσκο θα παραμείνει στον πάτο ενώ εάν είναι μπαγιάτικο (μη καταναλώσιμο)θα ανέβει στην επιφάνεια του νερού. Εάν παραμείνει λίγο πάνω από τον πάτο θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα. Το φαινόμενο αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου αυξάνει ο αεροθάλαμος από την μείωση του όγκου του εσωτερικού του αβγού, λόγο της εξάτμισης των υγρών μέσα από τους πόρους που έχει το τσόφλι του.

3.Εσωτερικός Έλεγχος

Σπάμε προσεκτικά το αβγό σε ρηχό πιάτο. Εαν ο κρόκος είναι αρκετά κυρτός, λείος και γύρω του υπάρχει πυκνό στρώμα ασπραδιού το αβγό είναι φρέσκο. Εάν ο κρόκος  έχει επίπεδη μορφή  ή σπάει  και το ασπράδι είναι υδαρές και απλώνει  τότε είναι μπαγιάτικο ..

Η δοκιμή αυτή θα πρέπει να γίνεται σε κάθε αυγό που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γλυκών κ.α. Γι αυτό τον λόγο κιόλας τα αυγά δεν τα σπάμε ποτέ όλα μαζί ή απευθείας  μέσα στο παρασκεύασμά μας..



Σερέφογλου Στυλιανός

Τεχνολόγος Τροφίμων