ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι 10 καλύτερες κουζίνες


1. Ελληνική κουζίνα


 Ο βασικός λόγος που οι ειδικοί προτιμούν τη μεσογειακή διατροφή είναι το ότι περιλαμβάνει σκούρα φυλλώδη λαχανικά, φρέσκα φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ελαιόλαδο, και ψάρια που είναι ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου ,προστατεύοντας τον από διάφορες ασθένειες.
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με 25% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις και κάποιων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard.
Η Miller, αναπληρώτρια καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της California στο San Francisco, δήλωσε: «οι μικρές ποσότητες κρέατος, τα φρέσκα θαλασσινά, οι σύνθετοι υδατάνθρακες (φασόλια, μελιτζάνες, ή ολικής αλέσεως ψωμιά -σιτηρά),οι ελιές και οι ξηροί καρποί πχ: τα καρύδια, είναι οι βασικοί κανόνες τις υγιεινής Ελληνικής κουζίνας, και για αυτό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

2. Καλιφόρνια Fresh


Η Καλιφόρνια Fresh χρησιμοποιεί τρόφιμα που καλλιεργούνται σε τοπικό επίπεδο, και είναι ανάλογα με την εποχή τους και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

3. Βιετναμέζικη κουζίνα
Η Βιετναμέζικη κουζίνα χρησιμοποιεί φρέσκα βότανα και καρυκεύματα, πολλά λαχανικά και θαλασσινά, καθώς νερό ή ζωμό αντί ελαίων.
Βασίζεται λιγότερο στο τηγάνισμα και στις βαριές σάλτσες και περισσότερο στα βότανα. Οι παραδοσιακές βιετναμέζικες αρωματικές ουσίες (μέντα, βασιλικός Ταϊλάνδης, γλυκάνισος, κόκκινο τσίλι και κόλιανδρο), εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούνται και σε εναλλακτικές θεραπείες για κάποιες ασθένειες. Ένα από τα πιο υγιή και πιο εύγευστα βιετναμέζικα πιάτα είναι το Pho, μια αρωματική σούπα με βάση το noodle γεμάτη αντιοξειδωτικά.

4. Ιαπωνική κουζίνα
Η παραδοσιακή Ιαπωνική κουζίνα είναι πάρα πολύ υγιεινή σύμφωνα με την
Miller( αναπληρώτρια καθηγήτρια) δεδομένου του ότι είναι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά που καταπολεμεί τον καρκίνο, και στο ότι η προετοιμασία του φαγητού γίνεται με ένα πιο υγιεινό τρόπο, όπως στον ατμό ή με ένα πολύ «γρήγορο ανακάτεμα» το stir-fry.

5. Ινδική κουζίνα

Στην Ινδική κουζίνα χρησιμοποιούνται αρωματικά καρυκεύματα, όπως πιπερόριζα, κόκκινο τσίλι, κάρυ, και masala garam όπως λέγετε το οποίο είναι ένα μείγμα από κύμινο, κάρδαμο, μαύρο πιπέρι, κανέλα, κόλιανδρο, και άλλα μπαχαρικά.
Τα παραπάνω μπορούν να προάγουν την υγεία, δεδομένου του ότι η κουρκούμη (κύριο συστατικό του κάρυ) και η πιπερόριζα βοηθάει στην καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Οι ερευνητές επισημαίνουν το γεγονός ότι τα ποσοστά της νόσου του Alzheimer στην Ινδία είναι τέσσερις φορές μικρότερα από ό,τι στην Αμερική ή στην Ευρώπη, ίσως επειδή οι άνθρωποι εκεί τρώνε κάρυ καθημερινά.

6. Ιταλική κουζίνα
Τομάτα, ελαιόλαδο, σκόρδο, ρίγανη, μαϊντανός και βασιλικός, είναι τα κύρια συστατικά της Ιταλικής κουζίνας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο που βρίσκετε στις τομάτες έχει αντικαρκινογόνο δράση ,επιπλέον, το σκόρδο και τα παραδοσιακά ιταλικά βότανα παρέχουν βιταμίνες Α και C. Το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και την καταπολέμηση των ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά.

7. Ισπανική κουζίνα
Η ισπανική παράδοση θέλει το φαγητό να σερβίρετε σε μικρά πιάτα . Οι Ισπανοί τρώνε τόνους από φρέσκα θαλασσινά, λαχανικά και ελαιόλαδο – όλα εξαιρετικές επιλογές, όταν πρόκειται για τον έλεγχο του βάρους μας. Πολύ υγιεινό πιάτο είναι το gazpacho το οποίο είναι πλούσιο σε λυκοπένιο και αντιοξειδωτικά και το παέγια το οποία είναι πλούσιο σε φρέσκα θαλασσινά, ρύζι και λαχανικά.

8. Μεξικάνικη κουζίνα
Από μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα βρέθηκε ότι η μεξικάνικη διατροφή η οποία περιλαμβάνει φασόλια, σούπες, και σάλτσες βασισμένες σε τομάτα, βοήθησε στη μείωση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες. Η μεξικάνικη κουζίνα δίνει έμφαση στα τρόφιμα που αφομοιώνονται αργά από τον οργανισμό, όπως τα φασόλια και το καλαμπόκι.

9. Κουζίνα της Νότιας Αμερικής
Η παραδοσιακή διατροφή της ηπείρου περιλαμβάνει κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων) μαζί με δημητριακά. Στην πραγματικότητα, ένα τυπικό γεύμα της Νότιας Αμερικής που αποτελείτε από ρύζι και φασόλια δημιουργεί ένα τέλειο γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη.

10. Ταϊλάνδέζικη κουζίνα
Η αγαπημένη Ταϊλανδέζικη σούπα που ονομάζεται Tom Yung Gung, είναι πολύ υγιεινή. Φτιαγμένη με γαρίδες, κόλιανδρο, λεμονόχορτο, πιπερόριζα, και άλλα βότανα και καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται στην ταϊλανδέζικη κουζίνα, η σούπα διαπιστώθηκε ότι διαθέτει ιδιότητες 100 φορές πιο αποτελεσματικές από άλλα αντιοξειδωτικά στην καταστολή της ανάπτυξης καρκινικών όγκων.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Kasetsart της Ταϊλάνδης και του Πανεπιστήμιο Kinki άρχισαν να ενδιαφέρονται για την επίδραση της σούπας στο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από την παρατήρηση ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού σωλήνα και άλλων μορφών καρκίνου ήταν χαμηλότερη στην Ταϊλάνδη από ό, τι σε άλλες χώρες.
Ακόμα πολλά Ταιλανδέζικα μπαχαρικά παρουσιάζουν μεγάλα οφέλη όπως λ.χ. η πιπερόριζα που ενισχύει την πέψη, ο κουρκουμάς που έχει αντιφλεγμονώδες ιδιότητες, και το λεμονόχορτο το οποίο χρησιμοποιείται στην ασιατική ιατρική για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και των κοιλιακών προβλημάτων.