ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κρυστάλλωση(ζαχάρωμα) στο μέλι

   Ένα απ` τα βασικότερα προβλήματα της μελισσοκομίας ήταν και είναι η κρυστάλλωση του μελιού. Ένα ζαχαρωμένο μέλι είναι αντιαισθητικό ενώ ένα διαυγές , κρυστάλλινο και υγρό μέλι είναι ελκυστικό.

Από τα τρία ζάχαρα του μελιού (φρουκτόζη, δεξτρόζη, ζαχαρόζη ) η δεξτρόζη είναι εκείνη που έχει τη μεγαλύτερη τάση κρυστάλλωσης (και σε αυτήν οφείλεται το ζαχάρωμα),λόγω της μικρότερης διαλυτότητας της. Όλα τα φυσιολογικά μέλια θα κρυσταλλώσουν αργά ή γρήγορα. Η ταχύτητα της κρυστάλλωσης όμως, επηρεάζεται από ορισμένους φυσικούς ή τεχνικούς παράγοντες.

Α. Από τη σύνθεση του μελιού :Όσο αυξημένη είναι η υγρασία του, τόσο αργότερα θα κρυσταλλώσει. Αντίθετα όσο αυξημένη είναι η περιεκτικότητα του σε δεξτρόζη, τόσο γρηγορότερα και ευκολότερα θα ζαχαρώσει.

Β. Από το είδος του φυτού: Μέλι από πεύκο ή έλατο ζαχαρώνει με πολύ αργό ρυθμό ή και καθόλου

Γ. Από τις συνθήκες αποθήκευσης : Μέλι αποθηκευμένο σε θερμοκρασία πάνω από 30 C σπάνια θα κρυσταλλωθεί. Η θερμοκρασία των  14 C θεωρείται η πιο ευνοϊκή για την δημιουργία κρυστάλλωσης. Μέλια σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κρυσταλλώνουν σπάνια.

Η επίδραση της θερμοκρασίας στην κρυστάλλωση οφείλεται στην επιρροή της θερμότητας στη διαλυτότητα της δεξτρόζης και στο ιξώδες του μελιού.

Δ. Από την παρουσία άλλων ουσιών και υλών. Η παρουσία ή η προσθήκη κολλοειδών ουσιών στο μέλι παρεμποδίζουν την κρυστάλλωση του, ενώ άλλες ουσίες όπως κρυσταλλικά ζάχαρα , γύρη, σκόνη άλλες ξένες ύλες ακόμη και μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα την ευνοούν.

Η κρυστάλλωση του μελιού μπορεί να αντιμετωπιστεί με :

  1. Αλλαγή της σχέσης δεξτρόζης / υγρασίας. Επιτυγχάνεται είτε με την προσθήκη νερού στο μέλι είτε με την μετατροπή μέρους της δεξτρόζης με ενζυματικά μέσα προς γλουκονικό οξύ
  2. Προσθήκη παρεμποδιστών. Είναι χρήσιμη μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις  διότι καμία προσθήκη δεν επιτρέπεται με βάση την νομοθεσία τροφίμων
  3. Θέρμανση του μελιού. Η θέρμανση είναι απαραίτητη για την ρευστοποίηση, την αποφυγή της κρυστάλλωσης και της ζύμωσης, το φιλτράρισμα , την παστερίωση και γενικά την επεξεργασία του μελιού. Ακόμα επηρεάζει το άρωμα, το χρώμα το ιξώδες κ.α.                                                                                                       Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το χρώμα και η υφή του μελιού αλλάζει με την κρυστάλλωση. Η ποιότητα του παραμένει ίδια. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε νοθευμένο ούτε χαλασμένο  και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα.



Σερέφογλου Στυλιανός

Τεχνολόγος τροφίμων